Online foglalás

Kapcsolat

Éttermünk és kávézónk pontos címe: Tihany, Batthyányi u 3.

GPS adatok: N46.91539 fok, E017.88626 fok

Telefon: +3670-2846705, +3670-4130391

Tel/fax: +3687-448-617

Email: keklev@t-online.hu

Rendezvényszervezés / rendezvényhelyszín Tihany:

telefon: +36 70 284 67 05

Fax: +36 87 448 617

e-mail:keklev@t-online.hu

Online szállás tihany »
Asztalfoglalás online »

Hírlevél

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:http://lev-lista.hu

Nádtető készítés

Ez a szakma már sajnos kihalófélben van. Ezért is éreztem fontosnak, hogy bemutassam, hiszen szervesen kapcsolódik a tihanyi emberek életéhez. Náddal fedték házaikat, mit télen a befagyott Balaton jegén arattak fáradtságos munkával. Itt Tihanyban aztán volt hozzá alapanyag bõven. Szerencsére van Tihanyban is aki ezt a mesterséget gyakorolja. Már az édesapja is nádazó volt, ezért gyerekkora óra fedi a náddal a háztetõket. Dobos Gábornak hívják, és meglett kora ellenére, mint macska szalad a háztetõkõn, soha meg nem unva a mesterségét.

Nádtetõ készítés

Nádtetõ készítés

Nádtetõ készítés

Nádtetõ készítés

Nádtetõ készítés

Fújhat metszõ szél, lehet rekkenõ hõség, ez a szikár ember 73 éves kora ellenére nagy szeretettel gyakorolja a szakmáját, és építi fiával együtt a szebbnél szebb háztetõket. Kérges kezét a nád, mint millió penge, apró vágásokkal tette keménnyé. Nagy tiszteletnek örvend a falusiak körében, hiszen szelíd modorával, megfontolt mondataival hamiskás mosolyával nem is lehet ez másképp. Nem mellesleg, Gabi bácsinak kiváló fehérbora van.

Nádtetõ készítés

Nádtetõ készítés

Nádtetõ készítés

Nádtetõ készítés

Nádtetõ készítés

A kiserdei hegyoldalban mûveli szõlõjét, erõsen lejtõs talajon. A kilátás a pincéjétõl egyedülállóan gyönyörû. Ha nem a nádtetõn, akkor minden bizonnyal itt megtalálható. Mint a régiek általában, Õ sem találja a helyét, csak ha hasznosan töltheti az idejét.

Bármerrõl érkezik is az idegen Tihanyba, felnéz a tetõkre, és ha nádat talál rajta, biztos lehet benne, hogy Õ készítette. A nádazáshoz nem kell túl sok szerszám, viszont az õsi mesterségnek számos fortélya van, amit csak Õk ismernek. Tudják mikor kell a szegõnádat beáztatni, hogy az jól fonható legyen. Mennyire kell leszorítani, mekkora legyen a lejtése, hogyan lehet ívbe hajtani. Nálunk is Õk készítették a nádtetõket. A kirándulók állandóan fotózták õket, hiszen ilyent nem mindennap látni.

Remélhetõleg Tihanyra mindig jellemzõ marad a nádtetõs házak látványa a Tihanyi kõvel együtt.

Ismerje meg Tihany szépségeit, szórakozzon, pihenjen nálunk!